Властите на Беларус и Русия ще проведат разговори за изменения в

...
Властите на Беларус и Русия ще проведат разговори за изменения в
Коментари Харесай

Беларус и Русия преговарят за изменения в споразумението за доставки на газ

Властите на Беларус и Русия ще проведат диалози за промени в съглашението за доставки на газ. Това са съобщили от пресслужбата на белaруския президент Александър Лукашенко, представени от " Интерфакс ".

" Беше утвърден план на протокол за изменение на междуправителственото съглашение по отношение на реда за установяване на цени (тарифи) за доставка на природен газ за Беларус и превозването му по газопроводи, ситуирани на нейна територия, както и план на протокол за изменение на междуправителственото съглашение по отношение на изискванията за продажба на акции и по-нататъшни действия на OAO Beltransgaz (сега OAO Gazprom Transgaz Belarus - IF) ", се споделя в известието.

Лукашенко подписа два указа, които утвърдиха като основа за договарянията за изменение на междуправителствените съглашения сред Беларус и Русия по отношение на изискванията за доставка и пренос на газ от 25 ноември 2011 година, отбелязва пресслужбата. Правителството на Беларус е упълномощено да подпише протоколите.

Според междуправителствените съглашения от април Беларус мина към заплащане в съветски рубли за природен газ, доставян на републиката. Беларуските управляващи оповестиха, че са определили цената на доставките в съветски рубли, само че страните не разкриха обществено цената на доставките. По-рано белоруската страна плащаше доставките на газ в щатски долари.

В щатски долари също е деноминирана комерсиалната надценка на дъщерното сдружение на Газпром, Газпром трансгаз Беларус (бившата Белтрансгаз), с която газът се продава на белоруски консуматори на едро.

Съгласно контракта, подписан в края на 2021 година, цената на газа за Беларус през 2022 година е 128,52 $ за хиляда кубически метра.

Както е известно, двете страни си сътрудничат в доста области. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР